Szpitalne posiłki są niewłaściwie dopasowane do stanu zdrowia pacjentów

0
17

Najwyższa Izba Kontroli wykazała, że system ochrony zdrowia nie zapewnia pacjentom odpowiedniego żywienia dla pacjentów. Posiłki nie poprawiają funkcjonowania organizmu, a w niektórych przypadkach mogą nawet zaszkodzić.

Kontrola wykazała, że posiłki, które otrzymali pacjenci były nieadekwatne do ich stanu zdrowia. Posiłki były przygotowane z składników niskiej jakości i o niewłaściwych wartościach odżywczych. W części jadłospisów nie pokrywały się dane deklarowane przez producentów na etykietach produktów.

Badania próbek z posiłków wykazały niedobory składników odżywczych, które mogą spowodować znaczący uszczerbek na zdrowiu pacjentów, jak np: nadciśnienie, zaburzenie w funkcjonowaniu nerek, bezsenność, drżenie i skurcze mięśni, stany lękowe, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, odwapnienie.

Natomiast w posiłkach odnotowano zwiększoną podaż witaminy A i soli.

Badania wskazały, że pacjentom podawano w posiłkach zbyt mało owoców i warzyw, natomiast było zbyt dużo mięsa czerwonego i tłustych wędlin oraz przetworów mięsnych, w tym gorszej jakości.


W menu pojawiały się dania trudnostrawne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, ryby konserwowe lub hodowlane (często hodowane w rejonach zanieczyszczonych). Często pojawiały się substytuty deklarowanych dań, np. zamiast masła był tłuszcz mleczny do smarowania, zamiast sera był suszony hydrolizat białkowy o smaku sera i aromacie sera.

Pacjenci nie otrzymywali jogurtu lub mleka acidofilnego, a ryb morskich stanowczo za mało.

Skuteczność leczenia pacjentów w szpitalu nie tylko decyduje personel i proces leczenia, ale również prawidłowe żywienie chorych.

Organy, które są odpowiedzialne za nadzór nad żywieniem pacjentów w szpitalach nie dysponują żadnym instrumentem prawnym co do zakresu metody oceny jakości posiłków w szpitalach.

Każdy szpital podczas kontroli zapewniał środki finansowe w ilości gwarantującej pokrycie kosztów usług żywienia.

Dane o kosztach były możliwe do oszacowania tylko w szpitalach, które prowadziły własne kuchnie. W szpitalach, które korzystały z firm cateringowych takie dane nie były dostępne.

Wnioski przeprowadzonej kontroli

Konieczne są rozwiązania systemowe, które rozwiążą problem żywienia pacjentów. Po porównaniu kontroli NIK względem roku 2008 można stwierdzić, że żywienie pacjentów nie poprawiło się w żadnym stopniu. Konieczne jest dofinansowanie szpitali w celu podniesienia jakości żywienia.

Więcej na: NIK

Szpitalne posiłki są niewłaściwie dopasowane do stanu zdrowia pacjentów
5 (100%) 1 głos

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Obecne doświadczenie zdobywam w jednym z warszawskich szpitali. Stale podnoszę swoje kwalifikacje zawodowe uczestnicząc w praktycznych kursach oraz kongresach z zakresu medycyny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here