Niby zdrowe jogurty, a mogą mieć więcej cukru niż Coca-Cola.

W 100 gramach klasycznej wersji napoju Coca-Cola znajduje się aż 10,6 g cukru, czyli lekko ponad 2 łyżeczki cukru. Jak to jest z jogurtami?

Brytyjscy badacze z Uniwersytetu w Leeds przeanalizowali jogurty ekologiczne dla dzieci znajdujące się w supermarketach sprzedających produkty online pod kątem zawartości cukru. Jak się okazuje, wyniki mogą być wielkim zaskoczeniem dla konsumentów – jogurty uchodzące za ekologiczne i zdrowsze mogą mieć więcej cukru niż słodkie napoje. Cukier zwłaszcza u małych dzieci powinien być ograniczany ze względu na ich prawidłowy rozwój.

Jogurty uważane za zdrowe produkty dla dzieci mogą niestety powodować uzależnienie od cukru oraz niekorzystnie kształtować przyzwyczajenia smakowe, które mogą zmienić się z biegiem czasu w bardzo szkodliwe dla zdrowia nawyki żywieniowe. Dlatego bardzo ważne jest aby czytać nie tylko front opakowań jogurtów i deserów jogurtowych ale przede wszystkim skład i tabelę składników odżywczych. Warto zwracać uwagę na zawartość cukru i wybierać te najmniej słodkie wersje jogurtów.

Według Polskiej Grupy Ekspertów (Instytut Matki i Dziecka) u małych dzieci w wieku od roku do trzech lat spożycie cukru dodanego (cukier w produktach, który został dodany np. cukier dodany do jogurtu naturalnego w celu poprawy smaku) nie powinno przekroczyć 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego (BMR). U dzieci w tym wieku spożycie cukru dodanego szacuje się średnio na 25 g. U dzieci starszych rekomenduje się aby nie zwiększać ilość cukru powyżej 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego (BMR).

Produkty niskosłodzone definiuje się według zawartości cukru poniżej 5 g na 100 g produktu. Naukowcy brytyjscy przeanalizowali składy około 900 produktów i wykazali, że jedynie około 9% produktów spełniało powyższą normę. Najmniejszą ilość cukru na 100 g miały jogurty naturalne i jogurty typu greckiego.

Poniżej znajduję się film podsumowujący badanie z Leeds University, opublikowane w prestiżowym British Medical Journal (BMJ Open). Dane analizowane w badaniu pochodzą z 2016 roku. Eksperci zwracają uwagę, że od tego czasu poczyniono znaczące zmiany w działaniach sprzyjających ograniczeniu zawartości cukru w jogurtach (do 2020 roku dodatek cukru w jogurtach ma być zredukowany o 20%).


Jako diet coach radzę rodzicom aby wybierali jogurty naturalne i samodzielnie do nich dodawali owoce, Muesli, płatki owsiane czy orzechy. W ten sposób skutecznie pomagają dzieciom ograniczyć zbędne ilości cukru, uczą smaku naturalnego jogurtu, sami decydują o dodatkach.

Ile jest cukrów w jogurtach? Czytasz etykiety?

Jogurty dla dzieci pokazują jak bardzo ważne jest czytanie etykiet. Brytyjscy naukowcy wzięli pod lupę składy jogurtów pod względem zawartości cukrów, wynik jest bardzo niepokojący. https://drogazdrowia.pl/aktualnosci/zdrowie-aktualnosci/niby-zdrowe-jogurty-a-moga-miec-wiecej-cukru-niz-coca-cola/ Krótki filmik pokazuje ile cókrów jest w jogurtach dostępnych w naszych sklepach.

Opublikowany przez Droga Zdrowia Wtorek, 25 września 2018

5/5 - (1 vote)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here