Alergia na lateks

Produkty z gumy występują powszechnie i w większości przypadków są niezastąpione. Trudno wyobrazić sobie przedmioty codziennego użytku wykonane z innych materiałów niż guma, chociażby opony samochodowe, balony, gumki do włosów, smoczki, czy rękawice do mycia naczyń. Również w medycynie wyroby z gumy są bardzo często używane, a wielu przypadkach wręcz niezastąpione. Rękawice medyczne, cewniki, rurki, resuscytatory i wiele innych.

Jednym ze składników gumy jest sok mleczny, czyli lateks. Jest to substancja odpowiedzialna za alergię w skład której wchodzi wiele związków chemicznych. Lateks jest produktem roślinnym uzyskiwanym głównie z drzewa kauczukowca, choć występuje również w wielu innych roślinach. Każdy człowiek może być uczulony na lateks, a największe prawdopodobieństwo uczulenia dotyczy osób mających stały kontakt z wyrobami z lateksu.

Możemy wyróżnić dwa rodzaje objawów alergii na lateks: objawy systemowe i miejscowe. Alergia systemowa dotyczy obszarów ciała odległych od miejsca kontaktu skóry z lateksem i zazwyczaj jest przenoszona przez krew do każdej części ciała. Alergia miejscowa nie rozprzestrzenia się na inne części ciała i dotyczy tylko powierzchni mających bezpośredni kontakt z lateksem.

Do objawów systemowych zaliczyć możemy między innymi: obrzęk skóry, wyciek z nosa, kichanie, łzawienie oczu, trudności z oddychaniem, powodującą swędzenie pokrzywkę, a u niektórych osób groźniejsze reakcje alergiczne mogące prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Objawy miejscowe powodują obrzęk, zaczerwienienie, pokrzywkę, swędzenie.

Związek pomiędzy uczuleniem na lateks, a produktami spożywczymi

Alergia na lateks, to alergia na obecne w nim białko. Białka występujące w lateksie są podobne do białek obecnych w produktach spożywczych – dlatego też, niektóre pokarmy mogą powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na lateks.

Żywność, na którą mogą reagować osoby nadwrażliwe na lateks, to: pomidory, pietruszka, ziemniaki, seler, marchew, awokado, banany, kiwi, mango melony, awokado, gruszki, jabłka, morele, pomarańcze, wiśnie, orzechy laskowe, jadalne kasztany, ziarna słonecznika.

Nie należy jednak unikać ich wszystkich, dopóki z całą pewnością nie potwierdzimy reakcji alergicznej

Alergia na lateks
5 (100%) 1 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here