Herbata rooibos – z czym się to pije?

Herbata rooibos często zaliczana jest do herbat czerwonych. W odróżnieniu od innych nie pochodzi ona z Chin, lecz z Afryki Południowej. Różnic jest zresztą znacznie więcej. Co powoduje, że choć znana od niedawna, jest coraz bardziej popularna na rynku i coraz chętniej spożywana?

Rooibos nie jest tak na prawdę herbatą. Jest to napar z rośliny o nazwie aspalat prosty (Aspalathus linearis), a w języku afrikaans – rooibos, czyli czerwonokrzew. Roślina ta jest uprawiana w Republice Południowej Afryki i nie jest spokrewniona z krzewem herbacianym, a napar z niej jest spożywany w tym kraju tak powszechnie, jak chińska herbata w Europie.

Napój uniwersalny

Rooibos zawiera sporo mikroelementów i antyoksydantów i niewiele garbników, dlatego napar pozbawiony jest goryczki, charakterystycznej dla innych czerwonych herbat. Nie zawiera kofeiny i nie hamuje przyswajania żelaza, może być zatem polecany do picia kobietom ciężarnym oraz dzieciom. Zalecany jest także dla kobiet karmiących, bowiem pobudza laktację. Obecny w rooibos fluor wpływa wzmacniająco na układ kostny i uzębienie, zaś flawonoidy stymulują wydzielanie serotoniny, dzięki czemu napój poprawia samopoczucie i nastrój. Doskonale sprawdza się też jako środek uśmierzający bóle głowy, uspokajający i regulujący ciśnienie krwi. Zalecany jest przy bezsenności.

Odchudzanie i… odkażanie

Rooibos ma dobry wpływ na pracę układy pokarmowego. Pobudza i przyspiesza przemianę materii, ma więc właściwości odchudzające. Obniża przy tym poziom cukru we krwi, mogą go więc pić diabetycy. Dodatkowo ma działanie rozkurczowe, co nie jest bez znaczenia przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, kolkach, bólach związanych z miesiączką.

Rooibos ma także właściwości antyseptyczne. Zapobiega infekcjom jamy ustnej, ponadto – stosowany zewnętrznie – wspomaga leczenie trądziku, łagodzi swędzenie i przyspiesza gojenie ran.

Zaparzanie

Napar przygotowuje się z dojrzałych i ususzonych liści, przypominających igły sosnowe. Stosuje się jedną łyżeczkę suszu na szklankę. Zalewa się go wrzątkiem i parzy 5 minut. Otrzymany napar jest intensywnie czerwony, o mocnym, nieco słodkawym smaku z odcieniem cytrynowym. Pije się go bez dodatku cukru.

Herbata rooibos – z czym się to pije?
5 (100%) 1 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here