Kombucha

Kombucha to gazowany, słodko-kwaśny napój z herbaty. Wiele osób twierdzi, że pomaga złagodzić lub zapobiec wielu problemom zdrowotnym, od wypadania włosów po raka i AIDS. Istnieje niewiele dowodów naukowych potwierdzających te twierdzenia, ale niektóre elementy napoju mogą być dla Ciebie dobre.

Co w niej jest?

Podstawowymi składnikami kombuchy są drożdże, cukier i czarna herbata. Mieszanka jest odłożona na tydzień lub dłużej. W tym czasie w napoju powstają bakterie i kwasy, a także niewielka ilość alkoholu. Proces ten znany jest jako fermentacja i przypomina zachowanie kapusty jako kapusty kiszonej lub kimchi, lub jak mleko zamienia się w jogurt.

Kto ją pije?

Kombucha istnieje już prawie 2000 lat. Po raz pierwszy warzono go w Chinach, a następnie rozpowszechniono w Japonii i Rosji. Stało się popularne w Europie na początku XX wieku. Sprzedaż w Stanach Zjednoczonych rośnie ze względu na reputację jako napój zdrowotny i energetyczny.

Jakie są korzyści?

Adwokaci twierdzą, że pomaga w trawieniu, pozbawia organizm toksyn i zwiększa energię. Mówi się również, że wzmacnia układ odpornościowy, pomaga schudnąć, odeprzeć wysokie ciśnienie krwi i choroby serca oraz zapobiegać nowotworom. Ale nie ma zbyt wielu dowodów na poparcie tych twierdzeń.

Kombucha ma cukier i kofeinę, a także witaminy z grupy B. Ma także probiotyki – „dobre bakterie”, które są uważane za przydatne dla twojego organizmu.

Badania na zwierzętach pokazują, że napój obniża między innymi poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ale badania nie wykazały, że ma takie same skutki u ludzi.

Tworzenie kombuchy polega na tym, że bakterie rosną w płynie, który zamierzasz wypić. Wiele bakterii uważa się za probiotyki, ale jeśli nie są odpowiednio przygotowane, napój może wywoływać szkodliwe bakterie lub pleśń.

Od połowy lat 90-tych odnotowano kilka przypadków choroby i przynajmniej jedną śmierć u osób, które ją piły. Dolegliwości obejmowały problemy z wątrobą, kwasicę mleczanową (gromadzenie się kwasu mlekowego w organizmie), reakcje alergiczne i nudności.

Grupa badawcza ds. Produktów non-profit Consumer Reports odradza jej spożywanie ze względu na ryzyko zanieczyszczenia i niewielki dowód korzyści.

Jednak FDA stwierdza, że kombucha jest bezpieczna, gdy jest odpowiednio przygotowana. Jeśli robisz to w domu, eksperci zalecają używanie szklanych, nierdzewnych lub plastikowych pojemników. Utrzymuj wszystko w czystości, w tym sprzęt i ręce.

Zastosowania i skuteczność

Niewystarczające dowody

Utrata pamięci.
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS).
Ból stawów (reumatyzm).
Starzenie się.
Utrata apetytu.
AIDS.
Rak.
Wysokie ciśnienie krwi.
Zwiększa się ilość białych krwinek (komórki T).
Wzmacnianie układu odpornościowego i metabolizmu.
Zaparcie.
Artretyzm.
Wzrost włosów.
Ból po nałożeniu na skórę.

Efekty uboczne i bezpieczeństwo

Kombucha może być niebezpieczna dla większości dorosłych, gdy jest przyjmowana doustnie. Kombucha może powodować skutki uboczne po zanieczyszczeniu, w tym problemy żołądkowe, infekcje drożdży, reakcje alergiczne, żółta skóra (żółtaczka), nudności, wymioty, ból głowy i szyi oraz śmierć.

Kombucha, zwłaszcza partie wykonane w domu, w których trudno jest utrzymać środowisko wolne od zarazków, może zostać skażone grzybem (Aspergillus) i bakteriami (w tym wąglikiem). W Iranie 20 osób dostało infekcji wąglikiem od przyjęcia kombuchy. Kombucha jest niebezpieczna dla osób z osłabionym układem odpornościowym, takich jak ludzie z HIV / AIDS, którzy są bardziej podatni na infekcje, a także gdy jest przygotowywany w ołowianym garnku ceramicznym. Po spożyciu kombucha odnotowano zatrucie ołowiem.

Specjalne środki ostrożności i ostrzeżenia:
Ciąża i karmienie piersią: Kombucha może być niebezpieczna podczas ciąży i karmienia piersią. Pozostań po bezpiecznej stronie i unikaj używania.

Alkoholizm: Kombucha zawiera alkohol. Unikaj tego, jeśli masz problem z piciem.

Cukrzyca: Kombucha może wpływać na poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Uważaj na oznaki niskiego poziomu cukru we krwi (hipoglikemia) i uważnie monitoruj poziom cukru we krwi, jeśli masz cukrzycę i stosuj kombucha.

Biegunka: Kombucha zawiera kofeinę. Kofeina w kombusze, zwłaszcza przyjmowana w dużych ilościach, może pogorszyć biegunkę.

Zespół jelita drażliwego (IBS): Kombucha zawiera kofeinę. Kofeina w kombuchy, zwłaszcza przyjmowana w dużych ilościach, może pogorszyć biegunkę i pogorszyć objawy IBS.

Operacja: Ponieważ kombucha zdaje się wpływać na poziom glukozy we krwi, istnieje obawa, że ​​może ona zakłócać kontrolę poziomu glukozy we krwi podczas i po operacji. Przestań używać kombuchy co najmniej 2 tygodnie przed planowaną operacją.

Słaby układ odpornościowy: nie używaj kombucha, jeśli masz osłabiony układ odpornościowy z powodu HIV / AIDS lub innych przyczyn. Kombucha może wspierać wzrost bakterii i grzybów, które mogą powodować poważne infekcje.

Interakcje

Drobne interakcje – Uważaj na tę kombinację

Disulfiram (Antabuse) współdziała z Kombuchą

Herbata Kombucha zawiera alkohol. Ciało rozkłada alkohol, aby się go pozbyć. Disulfiram (Antabuse) zmniejsza rozpad alkoholu. Przyjmowanie herbaty kombucha wraz z disulfiramem (Antabuse) może powodować ból głowy, wymioty, zaczerwienienie i inne nieprzyjemne reakcje. Nie pij alkoholu, jeśli przyjmujesz disulfiram (Antabuse).

Literatura:

Gharib, O. A. Effects of Kombucha on oxidative stress induced nephrotoxicity in rats. Chin Med. 2009
Perron, A. D., Patterson, J. A., and Yanofsky, N. N. Kombucha “mushroom” hepatotoxicity. Ann.Emerg.Med. 1995
Sadjadi, J. Cutaneous anthrax associated with the Kombucha “mushroom” in Iran.
Kombucha-toxicity alert. Crit Path AIDS Proj, 1994
Majchrowicz M. Kombucha: a dubious “cure”.

Kombucha
Oceń Artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here