Kawa mrożona to jeden z najbardziej popularnych napojów w upalny dzień lub gdy po prostu mamy ochotę na odrobinę kofeinowej ochłody. Po co przepłacać w kawiarni, gdy równie pyszną możemy przygotować samodzielnie?
Jak powstała kawa mrożona?
Warto wiedzieć, że ojczyzną mrożonej kawy jest Grecja. Frappe coffe – grecka kawa mrożona – nie tak dawno obchodziło 60-lecie powstania na międzynarodowych targach w Salonikach. Jeden z pracowników przypadkowo zalał kawę zimną wodą zamiast wrzątku i zmiksował z kostkami lodu. Kawa ta stała się wizytówką firmy Nestle, której pracownik wynalazł ów orzeźwiający napój. Dzisiaj mrożona kawa jest powszechnie serwowana w każdej niemal greckiej i cypryjskiej kawiarence.
Przepis na mrożoną kawę
Przepis na najprostszą wersję słynnej frappe coffe, na 1 porcję
Składniki:
- 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
- 2 łyżeczki dowolnej kawy rozpuszczalnej (typ kawy nie ma znaczenia, użyjmy takiej jaką pijemy na co dzień)
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- chłodne mleko
- lód w kostkach
Sposób przygotowania
- Do wysokich szklanek wsypujemy kawę i cukier. Zalewamy ciepłą wodą aż do rozpuszczenia się kawy i cukru. Zalewamy całość zimnym mlekiem
- Za pomocą blendera miksujemy zawartość szklanki aż do spienienia napoju. Dorzucamy lód w kostkach
Smacznego!