Mrożona kawa

0
836

Kawa mrożona to jeden z najbardziej popularnych napojów w upalny dzień lub gdy po prostu mamy ochotę na odrobinę kofeinowej ochłody. Po co przepłacać w kawiarni, gdy równie pyszną możemy przygotować samodzielnie?

Jak powstała kawa mrożona?

Warto wiedzieć, że ojczyzną mrożonej kawy jest Grecja. Frappe coffe – grecka kawa mrożona – nie tak dawno obchodziło 60-lecie powstania na międzynarodowych targach w Salonikach. Jeden z pracowników przypadkowo zalał kawę zimną wodą zamiast wrzątku i zmiksował z kostkami lodu. Kawa ta stała się wizytówką firmy Nestle, której pracownik wynalazł ów orzeźwiający napój. Dzisiaj mrożona kawa jest powszechnie serwowana w każdej niemal greckiej i cypryjskiej kawiarence.

Przepis na mrożoną kawę

Przepis na najprostszą wersję słynnej frappe coffe, na 1 porcję

Składniki:

  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżeczki dowolnej kawy rozpuszczalnej (typ kawy nie ma znaczenia, użyjmy takiej jaką pijemy na co dzień)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • chłodne mleko
  • lód w kostkach

Sposób przygotowania

  1. Do wysokich szklanek wsypujemy kawę i cukier. Zalewamy ciepłą wodą aż do rozpuszczenia się kawy i cukru. Zalewamy całość zimnym mlekiem
  2. Za pomocą blendera miksujemy zawartość szklanki aż do spienienia napoju. Dorzucamy lód w kostkach

Smacznego!

Mrożona kawa
5 (100%) 3 głos

Zainteresowaliśmy Ciebie artykułem? Masz pytania, propozycje lub wątpliwości? Możesz do nas napisać: redakcja@drogazdrowia.pl. Bądź z nami w kontakcie i dołącz do naszego fanpage'a - Droga Zdrowia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here