Aspartam, czyli jeden z ostatnio popularnych słodzików, zalicza się również do tych najbardziej przebadanych. Jego kontrowersyjne właściwości sprawiły, że poddawano go różnorodnym testom w celu potwierdzenia lub też wykluczenia wcześniej założonych tez. Wiele mitów krąży na temat tej substancji, które jednak nie zostały potwierdzone badaniami naukowymi.
Właściwości aspartamu
Aspartam posiada wiele właściwości zbliżonych do tych, które mają cieszące się dużym zainteresowaniem substancje słodzące. Przede wszystkim jest on niskokaloryczny, posiada również niski indeks glikemiczny, a już odrobina aspartamu wystarczy, aby uzyskać słodycz zdobywaną z popularnego białego cukru. Warto wiedzieć, że słodzik ten nie jest odporny na wysokie temperatury, więc poddawany obróbce termicznej – traci swój słodki smak. Aspartam jest jednym ze składników produktów tzw. „light”, więc nic dziwnego, że wraz z popytem na te właśnie towary, urosło zainteresowanie ich składem.
Badania naukowe
1. Aspartam przyczyna się do powstawania nowotworów
To chyba jedna z najbardziej nieprzychylnych informacji podawanych na temat aspartamu. Na stronie American Cancer Society możemy przeczytać: „ Większość badań przeprowadzanych na ludziach nie potwierdziło wpływu aspartamu na zwiększenie ryzyka wystąpienia nowotworów”[1]. W 2005 roku badaniami nad aspartamem zajęło się również Centrum Badania Raka Europejskiej Fundacji Raka i Nauk Środowiskowych Ramazzini, które eksperymentowało na dwóch grupach szczurów[2].
2. Aspartam może wywoływać stwardnienie rozsiane
Jedną z opinii krążących na temat aspartamu jest jego rzekome wywoływanie choroby o nazwie stwardnienie rozsiane. Informacje te nigdy jednak nie zostały poparte badaniami naukowymi, a wręcz przeciwnie organizacja National Multiple Sclerosis Society na swojej stronie umieściła informacje zaprzeczające tym doniesieniom[3]. W celu zbadania wpływu aspartamu na rozwój nowotworów przeprowadzano badania zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach. Badania przeprowadzane na zwierzętach polegały na podawaniu zwierzętom aspartamu często i w dużych dawkach. Innym rodzajem badań było podawanie aspartamu 1 grupie osób i porównywanie zmian zachodzących w organizmie z grupą osób, które nie przyjmowały aspartamu. Z takich badań jednak bardzo trudno wyciągnąć wnioski, ponieważ istnieje wiele innych czynników wpływających na rozwój nowotworów.
O nieszkodliwości aspartamu przede wszystkim powinien świadczyć fakt, że został on dopuszczony do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej, a jego nieszkodliwość potwierdził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Zespół ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych[4]. EFSA w 2013 roku opublikowało wyniki kilkuset badań, które potwierdzają nieszkodliwość aspartamu.
[1] American Cancer Society, www.cancer.org/cancer/cancer-causes/aspartame.html [2] ERF stands behind aspartame study results, announces ongoing research on artificial sweeteners: response to EFSA’s afc panel decision, www.ramazzini.org [3] National Multiple Scleroris Society, www.secure.nationalmssociety.org/site/SPageServer/?NONCE_TOKEN=0A199C8741021CA0CF14E72A505E0EB0&pagename=HOM_ABOUT_headlines_aspartame [4] Bezpieczeństwo substancj słodzących, www.pfpz.pl/index/?id=0561bc7ecba98e39ca7994f93311ba23