Co oznacza pojęcie „zdrowa żywność”? Dla jednych to to samo, co żywność ekologiczna, dla innych to zdrowe jedzenie, które pełne jest mikro – i makroelementów, witamin oraz innych ważnych składników. Te z kolei są niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego ustroju. Jeszcze inni, pod pojęciem zdrowa żywność rozumieją żywność nieprzetworzoną (na przykład wegetarianie). Bez względu jednak na to, w jaki sposób definiujemy to pojęcie w sieci czy prasie znajdziemy wiele mitów na jego temat. Oto kilka z nich.
Zdrowa żywność to to samo, co żywność ekologiczna – NIEPRAWDA!
Zdrowa żywność wcale nie musi być ekologiczna, czyli pochodzić z gospodarstw, w których nie stosuje się sztucznych nawozów, czy nie pryska się drzew owocowych. Czym zatem jest zdrowa żywność? To przede wszystkim produkty o mniejszej zawartości kalorycznej. Pod tym pojęciem znajduje się również żywność nieprzetworzona. Zdrowa żywność to również wszystkie te produkty, które nie posiadają w swoim składzie barwników, konserwantów, ani innych sztucznych dodatków.
Jedząc zdrową żywność – szybciej się chudnie – NIE ZAWSZE!
Wszystko zależy bowiem od wartości odżywczej danego produktu, jak i jego kaloryczności. Nie każdy produkt z etykietką zdrowej żywności (w domyśle „light), przysługuje się naszej wadze. Ponadto niektóre z tego typu produktów, bywają dosładzane słodzikami. Te z kolei nie cieszą się najlepszą opinią wśród znawców.
Jedząc tylko zdrową żywność, nigdy nie zachorujemy – TO NIE DO KOŃCA PRAWDA
Przede wszystkim wiele zależy od tego, co zdefiniujemy, jako zdrową żywność. Jeśli będą to owoce i warzywa, wówczas faktycznie możemy poprawić swój stan zdrowia. Możemy też wpłynąć na poprawienie funkcjonowania układu immunologicznego. Jeśli zaś, jako zdrową żywność będziemy uważali tylko produkty light, możemy sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Szczególnie, gdy będą to artykuły zawierające substancje słodzące. Ich nadmiar, może powodować u nas bóle głowy oraz nadpobudliwość.
Zdrowa żywność jest dobra dla wszystkich – TO NIE DO KOŃCA PRAWDA
W tym micie, wiele zależy również od tego, co rozumiemy pod pojęciem zdrowa żywność. Jeśli będą to owoce, warzywa czy ryby to faktycznie, mogą po nie sięgać – a nawet powinni – wszyscy bez względu na wiek czy posiadane schorzenia. W przypadku, gdy zdrowa żywność oznacza dla nas produkty light, to nie są one wskazane dla wszystkich. Nie powinno się ich serwować dzieciom. Takie produkty są też niewskazane dla osób w podeszłym wieku. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, też nie powinny korzystać z takiej żywności.
Jeśli jemy zdrową żywność, nie musimy stosować suplementacji – NIEPRAWDA!
Suplementacja jest zawsze potrzebna. Bez względu na to, jakie produkty będą znajdowały się w naszym codziennym menu. Ma to związek z faktem, że cenne dla naszego ustroju pierwiastki, minerały czy witaminy, wydalamy wraz z potem. Wiele z nich wypłukujemy zaś sięgając za często po mocną herbatę, kawę lub alkohol.