Zielona kawa

Polacy kochają kawę. Najczęściej piją ją z mlekiem i cukrem. Kawa dodaje energii oraz nie pozwala zasnąć nawet w najbardziej krytycznych momentach. Jednak jest używką. Zastąpić ją może zielona kawa, która posiada te same zalety, co jej czarny odpowiednik, ale znacznie więcej właściwości zdrowotnych. Nie tylko pobudza organizm, ale także pozwala zwalczać zbędne kilogramy, aby zachować szczupłą sylwetkę.

Różnice między zieloną a czarną kawą

Największą różnicę stanowi proces przygotowywania, ponieważ czarna kawa jest niczym innym jak zieloną kawą poddaną obróbce termicznej. Czarne ziarna powstają w wyniku włożenia zielonych ziaren kawy do odpowiedniej maszyny do palenia kawy ustawionej na ok. 200 – 300 stopni Celsjusza. To właśnie temperatura ma wpływ na diametralną zmianę smaku i właściwości ziaren. Kwas chlorogenowy obecny w ziarnach zielonej kawy pod wpływem wysokiej temperatury ulega znacznemu spadkowi. A to on odpowiedzialny jest za procesy metaboliczne w naszym organizmie.

Ziarna zielonej kawy są widoczne po lewej, po prawej natomiast czarna, palona kawa:

zielona i czarna kawa

Dobroczynne działanie zielonej kawy

Czarna kawy ma piętnaście razy mniej kwasu chlorogenowego niż zielona. Dlatego też to zieloną kawę poleca się w leczeniu nadwagi oraz w zachowaniu szczupłej, zdrowej sylwetki. Wpływa ona korzystnie na organizm człowieka przyśpieszając przemianę materii, skutecznie zmniejszając apetyt, utrzymując cholesterol na właściwym poziomie i wspomagając redukcję cellulitu.

Dodatkowo dodaje energii i witalności. Na rynku są dostępne liczne suplementy zawierające zieloną kawę. Można spożywać ją jako zamiennik czarnej kawy w postaci kawy rozpuszczalnej. Tabletki zawierające ekstrakt z zielonej kawy, często wzbogacone o błonnik, chrom czy żeń-szeń również są dobrą alternatywą w walce ze zbędnymi kilogramami.

Przeciwwskazania

Zielonej kawy nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące, a także dzieci poniżej szesnastego roku życia. Osoby, które cierpią na choroby serca, cukrzycę czy nadciśnienie również muszą ograniczyć zieloną kawę.

Efekty picia zielonej kawy

Stosowanie wyłącznie zielonej kawy nie przyniesie szybko oczekiwanych rezultatów. Istotne jest równoczesne korzystanie z odpowiednio zbilansowanej diety, uprawianie sportów czy przejawianie innych aktywności fizycznych wraz z zażywaniem zielonej kawy. Zieloną kawę powinno traktować się jako suplement, który pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę. Najważniejszy jej składnik – kwas chlorogenowy –  to naturalny przeciwutleniacz, występujący także np. w yerba mate. Spowalnia wydzielania glukozy do układu krwionośnego, spowalniając metabolizm węglowodanów w organizmie, dzięki czemu pomaga w odchudzaniu (spalaniu tkanki tłuszczowej). Ma także właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

Jak zaparzyć zieloną kawę?

Bardzo ważne – zielonej kawy nie mielimy w młynku! Jej ziarna są twarde i łatwo mogą uszkodzić urządzenie. Dlatego ziarna zielonej kawy mielimy albo ręcznym młynkiem, albo ubijamy je w moździerzu.

ziarna zielonej kawy

Jeśli nie mamy ani młynka ani moździerza, możemy wrzucić ziarna zielonej kawy na patelnię, wyprażyć na małym ogniu przez kilka minut, a następnie zawinąć w ścierkę i “zmielić” ziarna w ten sposób.

Wystarczą 2-3 łyżeczki zmielonej w ten sposób zielonej kawy na filiżankę lub kubek. Zalewamy je gorącą (ale nie wrzącą – traci wtedy część właściwości zdrowotnych) wodą i parzymy około 3-5 minut.

Nie praktykuje się słodzenia ani dodawanie mleka do zielonej kawy – cieszmy się jej naturalnym smakiem w jak najprostszej postaci.

Wartościowe uzupełnienie wiedzy nt. zielonej kawy znajdziecie na blogu Naturalne Metody

 

Zielona kawa
5 (100%) 5 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here