Babka płesznik

Babka płesznik (Plantago psyllium L.), lub śródziemnomorska, to roślina pochodząca z rodziny roślin babkowatych. Jej pochodzenie sięga rejonów Morza Śródziemnego, a dziko rosnącą można spotkać w Etiopii, na Zakaukaziu, w Ameryce Południowej, na południu Australii. Jej właściwości są zbliżone do właściwości siemienia lnianego. W medycynie naturalnej głównie wykorzystuje się jej nasiona. Dawniej ten surowiec stosowano m.in. w walce z kaszlem, czerwonką i dla zminimalizowania bólów reumatycznych i artretycznych. Babka wpływa również pozytywnie na pracę jelit, ale ma wiele dobroczynnych właściwości.

Cechy charakterystyczne

Babka płesznik, inaczej śródziemnomorska ze względu na jej pochodzenie, to krzew, którego wysokość sięga ok. 30 cm. Babka składa się z korzenia, łodygi, liści, kwiatów oraz owoców. Jej korzeń jest niewielki, ale rozgałęziony. Łodyga, również rozgałęziona jest dodatkowo owłosiona w górnej części. Liście małe, wąskie i również owłosione, a z nich wyrastają drobne kwiaty, wiatropylne, o kolorze jasnobrunatnym. Owoce babki, przypominające elipsoidalną torebkę, zawierają 2 małe i błyszczące nasiona o ciemnobrązowym kolorze. Nasiona te z Łaciny nazywa się Psulla czyli pchła z uwagi na ich wygląd przypominający właśnie tego owada.

Właściwości

babka plesznik
Babka płesznik to zioło które często znajdziemy na polanach.

Babka płesznik to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Jej nasiona wykorzystuje się w medycynie naturalnej m.in. dla poprawy trawienia, usprawnienia pracy jelit czy nawet wspomagania odchudzania. Babka jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który ma dobroczynne działanie na cały układ pokarmowy.

Do najważniejszych właściwości leczniczych babki płesznik zalicza się:

  1. Pozytywny wpływ na układ pokarmowy

Babka płesznik, z uwagi na zawartość błonnika, ma właściwości oczyszczające i jest doskonałym sposobem na walkę z zaparciami, biegunkami, ułatwia wypróżnianie. Nasiona babki w kontakcie z wodą robią się śliskie i mają żelową konsystencję, a w konsekwencji pomagają w przesuwaniu się resztek zalegających w jelitach. Babka wpływa na wzrost tzw. lepkości treści jelitowej, a przez to usprawnia przepływ kału przez jelita czyli ułatwia wypróżnianie się. Dodatkowo poprawia przemianę materii – jest pożądanym środkiem stosowanym w walce z nadwagą. Roślina ta również wpływa na zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, a także niweluje uciążliwe uczucie głodu. Babkę warto stosować, z uwagi na jej działanie przeciwzapalne i osłonowe, w przypadku choroby wrzodowej lub podrażnień przewodu pokarmowego.

  1. Regulacja pracy jelit

Babka płesznik w swoim składzie posiada błonnik rozpuszczalny, który działa pozytywnie na osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego. Regularne stosowanie babki eliminuje bądź minimalizuje objawy choroby na ok. 2 tygodnie. Babka uspokaja i wycisza pracę jelit, zwiększa ilość dobrych bakterii w jelitach, a tym samym poprawia florę bakteryjną jelit i normalizuje częstotliwość wypróżniania się.

  1. Dobroczynne działanie dla osób chorujących na cukrzycę

Regularne przyjmowanie babki, a głównie bakterii – Bacteroides ovatus, które posiada, wpływa na zmniejszenie się poziomu „złego” cholesterolu LDL, a dodatkowo prowadzi do wzrostu „dobrego” cholesterolu HDL. Babkę stosuje się w sytuacji, gdy poziom stężenia cholesterolu we krwi przekracza normę. Dzięki tej roślinie ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia jest obniżone. Błonnik zawarty w babce obniża również poziom glukozy we krwi, nawet o ok. 12 %, oraz redukuje zawartość cukru w moczu.

  1. Walka z hemoroidami

Babka ma właściwości łagodzące ból oraz pieczenie, a dodatkowo zmniejsza krwawienie, w związku z czym polecana jest osobom zmagającym się z hemoroidami.

  1. Właściwości wspierające walkę z nadwagą

Oczywiście żaden środek bez diety i wysiłku fizycznego nie spowoduje utraty wagi, ale warto wiedzieć, że babka płesznik wpływa wspomagająco na walkę z nadwagą, jest doskonałym suplementem diety. Zawiera naturalny błonnik, który powoduje zmniejszenie wchłaniania się tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz przyspiesza przemianę materii.

  1. Walka z chorobami skóry

Napary lub okłady przygotowane na bazie babki stosowane są w walce z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą czy trądzikiem różowatym. Babka ma właściwości nawilżające i odżywcze, korzystnie wpływa na choroby skóry.

  1. Działanie przeciwnowotworowe?

Babka płesznik zawiera flawonoidy, które są trucizną dla komórek nerwowych. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika babka jest elementem diety wysoko-włóknistej, która powszechnie jest zalecana osobom  chorujących na raka jelita grubego, rzekomo hamując jego rozwój. Niestety nie ma badań potwierdzających, że faktycznie taka dieta minimalizuje ryzyko wystąpienia tego nowotworu, a wręcz odwrotnie pojawia się niewielki związek pomiędzy stosowaniem takiej diety a ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego. Prawdopodobnie nasiona babki warto spożywać jeśli walczymy z nowotworem piersi, nerki czy złośliwym rakiem skóry, ale informacje te, aby móc je potwierdzić wymagają przeprowadzenia badań klinicznych.

Babka płesznik w zielniku
Flora Parisiensis. v.1.
Babka płesznik w zielniku

Zastosowanie

Nasiona babki płesznik składają się w 10-15 % ze śluzu zawartego w łupinie nasiennej, z białka w 15-20 %, tłustego oleju w 5-13 %, a także trisacharydu, aukubozydu, alkaloidów tkj. boszniakiny i indykaniny, steroli i tri terpenów. Babka głównie słynie ze swoich właściwości leczniczych, o których wspomniano powyżej, i jest stosowana w medycynie naturalnej. Jest bezpieczna dla niemowląt, kobiet w ciąży bądź w okresie karmienia, jak również dla osób starszych.

Niekiedy babkę stosuje się jako roślinę ozdobną. Śluz, który otrzymuje się z nasion może posłużyć do procesu wykańczania tkanin bądź wygładzania barwnych papierów. Można się również spotkać z zastosowaniem w przemyśle spożywczym jako zagęszczacz do lodów.

Sposób użycia

Babkę płesznik można przyjmować mieszając jej nasiona (1-2 łyżeczki) z wodą. Taką mieszankę należy spożywać 3 razy dziennie. Ważne, aby przygotowaną miksturę wypić od razu po przygotowaniu. Jej nasiona najlepiej spożywać na chłodno, ponieważ wysoka temperatura wpływa na osłabienie działania składników zawartych w babce, a także zmniejsza jej wartości odżywcze. Nasiona babki oprócz łączenia ich z wodą  można spokojnie stosować jako dodatek do potraw np. do jogurtów, herbaty, kompotu, owoców, miodu. W przypadku osób dorosłych zaleca się przyjmowanie ok. 8 łyżeczek nasion 2-3 razy dziennie, dzieci natomiast powinny przyjmować nie więcej niż 2 łyżeczki nasion.

Można również przygotowywać napar z babki, który łagodzi zmiany skórne wynikające np. z oparzeń czy podrażnień.

Ważne!

Spożywając nasiona babki pij duże ilości wody – min. 1,5 litra wody dziennie.

Nasiona można również wykorzystać w pieczeniu zdrowego chleba, o czym wspomina Ania – właścicielka bloga SprawdzonaKuchnia

Przeciwwskazania

Babka płesznik posiada wiele dobroczynnych właściwości dla ludzkiego organizmu, ale mimo to może wywołać skutki uboczne. Do najczęstszych z nich należą wzdęcia oraz nieprzyjemne uczucie nasycenia, niekiedy może wywołać nudności, a nawet wymioty. Z uwagi na te niepożądane reakcje babka szczególnie nie powinna być stosowana w przypadku:

  • stanów skurczowych,
  • niedrożności jelit,
  • bólów brzucha niewiadomego pochodzenia,
  • przed kolonoskopią,
  • tuż po zażyciu leków, bezpieczny odstęp czasowy to ok. 1 godzina.
Babka płesznik
5 (100%) 3 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here