Zioła na cukrzycę

Cukrzyca jest podstępną i początkowo niemal niezauważalną chorobą. Powikłania związane z nieleczeniem cukrzycy są bardzo poważne i szybko postępują. WHO alarmuje, że cukrzyca występuje co raz częściej u młodych ludzi oraz dzieci. Czynnikiem sprzyjającym zachorowaniom jest przede wszystkim zła dieta i niewłaściwe nawyki żywieniowe. Istnieją dwa typy cukrzycy: I i II oraz cukrzyca ciążowa.

Pierwszymi objawami cukrzycy są:

  • zaburzenia widzenia – rozmyty, niewyraźny obraz
  • senność
  • stałe zmęczenie
  • znaczne pogorszenie dotychczasowej kondycji fizycznej
  • wzmożone pragnienie
  • częstsze oddawanie moczu
  • otyłość lub utrata wagi przy zwiększonym apetycie
  • oddech o zapachu acetonu
  • wolniejsze gojenie się ran.

Największym wrogiem cukrzycy jest odpowiednia aktywność fizyczna oraz zdrowa dieta. Istotne jest zastąpienie słodyczy świeżymi owocami, ograniczenie spożywania cukrów prostych oraz tłuszczy zwierzęcych. Należy włączyć do swojego jadłospisu produkty zawierające błonnik, pełnoziarniste pieczywo oraz warzywa. Aktywność fizyczna jest równie ważna, wystarczy nawet półgodzinny spacer każdego dnia.

Jakie zioła na cukrzycę? 

W zwalczaniu cukrzycy pomagają również surowce naturalne oraz mieszanki ziół.

Rutwica lekarska jest najbardziej znanym naturalnym środkiem wspomagającym leczenie cukrzycy. Skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Występuje dziko na wilgotnych obszarach m.in. w Bieszczadach i Beskidach. Najlepiej spożywać w postaci naparu lub nalewki.

Morwa biała uznawana od wieków jako skuteczny środek na redukcję cukru we krwi oraz obniżenie ciśnienia. Posiada również działanie odchudzające, zmniejsza apetyt na słodycze. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej stosowana jest w formie naparu.

Żeń-szen jest znany ze swych dobroczynnych właściwości. Najcenniejszy jest korzeń że-szenia, który stymuluje trzustkę do produkcji insuliny. Przeciwdziała także nagłym skokom cukru, zapobiegając wchłanianiu dużym ilościom glukozy do krwi. Jego naturalnym środowiskiem jest wschód Rosji, Japonia, Chiny oraz północ Półwyspu Koreańskiego.

Owocnia fasoli również jest znana diabetykom. Strąki fasoli zwyczajnej korzystnie wpływają na utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi. Działanie jednej filiżanki naparu z owocni fasoli porównywane jest z trzema dawkami insuliny. Szczególnie w początkowych fazach cukrzycy warto sięgnąć po napar z owocni fasoli.

fasola
Flickr, fot. Mike Mozart, CC

Łuska gryczana do niedawna stanowiła jedynie odpadek przy obróbce nasion. Okazało się jednak, że korzystnie wpływa na leczenie cukrzycy oraz otyłości. Zawiera m.in. cynk, potas, magnez, mangan oraz fosfor, a także witaminy z grupy B. Łuski gryczane mielone doskonale smakują jako dodatek do jogurtu czy płatków owsianych.

Liście lub owoce borówki amerykańskiej ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez diabetyków. Dodatkowo posiadają właściwości obniżające poziom glukozy we krwi, a także oczyszczające i antybakteryjne. Niewątpliwie zaletą borówek amerykańskich jest ich smak i powszechna dostępność.

Zioła są naturalnym sposobem leczenia wszelkich chorób, jednak należy pamiętać, że terapia nie może opierać się wyłącznie na nich. Istotna jest opieka lekarza, a wszelkie zmiany w leczeniu powinny być dokonywane wyłącznie po uprzedniej konsultacji lekarskiej.

 

Zioła na cukrzycę
5 (100%) 6 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here