Ocet jabłkowy to jeden z rodzajów octu, który wytwarzany jest z jabłek. Jest to roztwór kwasu octowego o wodnistej konsystencji. Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek. Jego zapach jest jabłkowy i ma mętny, pomarańczowo-bursztynowy kolor. Ocet słynie, wśród kobiet, ze swoich właściwości odchudzających. Jest również stosowany w kuchni – dodaje się go do potraw, w tym np. do mięsa, sałatek, majonezu, sosów lub stosuje do konserwowania produktów. Czy faktycznie jest to cudowny środek, dzięki któremu można zgubić zbędne kilogramy? Jakie jeszcze lecznicze właściwości ma ocet jabłkowy?
Jakie składniki zawiera ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy, jak sama nazwa wskazuje, jest tworzony na bazie jabłek i słynie ze swoich właściwości leczniczych. Ocet jabłkowy tworzy się z drożdży i jabłek, które w efekcie przekształcają się w alkohol. Następnie dodaje się bakterie do powstałego alkoholu i otrzymuje się kwas octowy, który jest najbardziej aktywną substancją wchodzącą w skład octu jabłkowego. Wszystko to dzieje się za sprawą składników, które ocet zawiera, a są to:
- polifenole w tym kwas chlorogenowy oraz katechina,
- beta-karoten,
- flawonoidy tkj. kwercetyna oraz florydzyna,
- pektyny,
- kwas octowy,
- kwas cytrynowy,
- kwas mlekowy,
- minerały,
- witaminy.

Jego rozbudowany skład sprawia, że ocet jabłkowy jest jednym z najbardziej znanych octów, którego nie może zabraknąć w każdej kuchni.
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy najczęściej kojarzy się właśnie z odchudzaniem, ale ma on również inne właściwości wpływające na poprawę zdrowia. Najważniejsze i najbardziej pożądane z jego działań to wspomaganie odchudzania. Czy faktycznie spożywanie octu winnego pozwoli na utratę zbędnych kilogramów?
Ocet jabłkowy pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu… co bezpośrednio wiąże się właśnie z utratą kilogramów i spadkiem masy ciała. Warto jednak pamiętać, że utrata wody to nie to samo co utrata tłuszczu, którego zminimalizowanie powinno być głównym celem odchudzania.
Ocet jabłkowy przyspiesza przemianę materii. Ocet jabłkowy, regularnie spożywany, może mieć bezpośredni wpływa na wzrost tempa przemiany materii. Dzieje się tak za sprawą składu octu, który pobudza organizm do wydzielania soków żołądkowych i łączenia się enzymów trawiennych. Dodatkowo ważne są również, wyżej wspomniane, właściwości octu jabłkowego czyli rozbijanie tłuszczu oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Wszystko to przyspiesza przemianę materii, która ma priorytetowe znaczenie w procesie odchudzania.
Ocet jabłkowy wspomaga spalanie tłuszczu. Skład octu jabłkowego powoduje, że tłuszcze są rozbijane, a zapasy tkanki tłuszczowej szybciej likwidowane. Warto jednak pamiętać, że spożywanie octu jabłkowego i znaczne przekraczanie dziennej dawki kalorii nie da oczekiwanych efektów. Ocet jabłkowy można stosować jako uzupełnienie codziennej, zdrowej i zbilansowanej diety. Dodatkowo, oprócz przyspieszania spalania tłuszczu przez organizm, ocet ten również powoduje obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. Badania wykazały że regularne spożywanie octu jabłkowego w odpowiednich dawkach wspomagało walkę z tkanką tłuszczową odkładającą się w obrębie brzucha.
Ocet jabłkowy wypity przed posiłkiem może zahamować łaknienie. Ocet jabłkowy jest polecany osobom, które mają nadmierny apetyt, a w efekcie dostarczają swojemu organizmowi zbyt dużo kalorii, których nie mają jak spalić. Zgodnie z zaleceniami dietetyków warto na 30 min przed posiłkiem wypić szklankę czystej wody z 1 łyżką octu jabłkowego. Taki napój powinien zmniejszyć apetyt na niezdrowe posiłki, a w efekcie wspomóc walkę z dodatkowymi kilogramami. Niektóre badania wykazywały, że osoby, które spożywały odpowiednią dawkę octu jabłkowego przed posiłkiem w efekcie w ciągu dnia spożywały o 200-275 kalorii mniej niż osoby, które nie piły roztworu octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy może zatrzymać/zminimalizować efekt jo-jo. Może, ale nie musi. Wszystko to zależy od tego czy odpowiednio będziemy wychodzić z diety. Jeżeli zastosujemy się do zaleceń np. dietetyka i wychodzenie z diety będziemy wspomagać octem jabłkowym możemy spać spokojnie. Należy jednak pamiętać, że tak naprawdę po zakończeniu diety nie można powrócić do nawyków żywieniowych i stylu życia sprzed rozpoczęcia diety. Jeżeli tak zrobimy efekt jo-jo mamy zapewniony. Jeżeli chcemy cieszyć się zgrabną sylwetką i odpowiednią wagą musimy wiedzieć, że dieta to zmiana stylu życia i sposobu odżywania już na zawsze. Nie oznacza to jednak, że już nigdy nie zjemy pysznego burgera czy kalorycznej czekolady. We wszystkim należy zachować umiar i nie zwariować. Małe grzeszki od czasu do czasu również są dopuszczalne.
Inne właściwości lecznicze octu jabłkowego:
- Działanie antybakteryjne i dezynfekujące
Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy o mocnym działaniu eliminującym drobnoustroje oraz bakterie. Ocet ma również właściwości dezynfekujące, dzięki czemu wspomaga walkę z grzybicą np. paznokci, wszawicą, wspomaga leczenie brodawek oraz infekcji np. uszu. Kiedyś używano octu jako środka do oczyszczania ran.
- Regulacja poziomu cukru we krwi
Ocet jabłkowy stabilizuje poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób, które chorują na cukrzyce, ale również w przypadku zdrowego organizmu. Zbyt duża ilość cukru we krwi jest szkodliwa i może np. wpływać na szybszy proces starzenia się. Ocet jabłkowy wspomaga również funkcjonowanie insuliny, minimalizuje wahania poziomu cukru po posiłku, które są wyjątkowo niebezpieczne.
- Wspomaganie pracy serca
Ocet jabłkowy minimalizuje ryzyko pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu oraz trój glicerydów. Ocet jabłkowy zawiera również kwas chlorogenowy, który znany jest z działania przeciwutleniającego. Ocet może również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi i minimalizować ryzyko wystąpienia zawału serca. Wszystkie badania, które potwierdziły właściwości wspomagające układ sercowo-naczyniowy były przeprowadzane na zwierzętach. Działanie octu jabłkowego na pracę serca u człowieka nie zostało jeszcze zbadane.
- Działanie przeciwnowotworowe
Działanie profilaktyczne i wspomagające walkę z nowotworami, jako jedna z właściwości octu jabłkowego, nadal jest badane.
- Zastosowanie w kuchni
Ocet jabłkowy hamuje rozwój bakterii zawartych w jedzeniu, przedłuża więc świeżość produktów spożywczych. W kuchni używany jest właśnie do konserwacji.
Sposób użycia i dawkowanie
Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do potraw. Warto nim skropić np. sałatkę czy dodać go do dań mięsnych. Oprócz tego ocet jabłkowy można pić w postaci:
- Napoju
1 szklankę przygotowanej wody należy zmieszać z 1 łyżeczką octu jabłkowego i spożyć najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Taka mieszanka, spożywana maksymalnie 3 razy dziennie, powinna zahamować apetyt.
Ocet jabłkowy spożywany z umiarem może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Przekroczenie zalecanych dawek niestety zdrowe nie jest i może powodować skutki uboczne. Spożywanie octu jabłkowego w nadmiarze z pewnością nie przyspieszy odchudzania, a może wywołać przykre konsekwencje dla zdrowia (np. podrażnienie żołądka, wrzody).