Piwo bezalkoholowe często jest obiektem kpin i żartów. W naszym społeczeństwie utarło się przekonanie, że piwo bezalkoholowe piją tylko osoby prowadzące auto oraz kobiety karmiące. Jednak ten popularny trunek, który jest źródłem wielu witamin, ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Spis Treści
Bezalkoholowe czy alkoholowe – Różnica zdrowotna
Mają bardzo podobny smak, co więcej dla wielu koneserów piwa bezalkoholowe posiadają głębszą, bardziej wyrafinowaną linię smakową oraz intensywniejszą barwę niż piwa alkoholowe. Produkcja piwa alkoholowego oraz bezalkoholowego również przebiega tak samo, jednak fermentacja piwa pozbawionego alkoholu jest przerywana w odpowiednim momencie, aby nie dopuścić do wytworzenia się alkoholu. Dlatego też piwo bezalkoholowe posiada te same składniki, co jego alkoholowy odpowiednik. Istotny jest fakt, że piwa bezalkoholowe mają obniżoną wartość kaloryczną, zawierają dwa razy mniej kalorii niż piwa z alkoholem.
Źródło przeciwutleniaczy
Hamowanie procesów starzenia, zapobieganie nowotworom oraz innym chorobom, przyśpieszanie regeneracji mięśni – to zasługa przeciwutleniaczy. Piwo zawiera taką samą ilość antyoksydantów jak czerwone wino. Już wiele wieków temu kobiety spożywały te trunki w celu zachowania młodości i zdrowia.
Dobroczynne właściwości
Piwo bezalkoholowe jest często zalecane przez lekarzy w małym ilościach, ponieważ wspomaga produkcję moczu, przyśpiesza trawienie, oczyszcza układ moczowy wypłukując nagromadzoną sól i zapobiega powstawaniu kamieni. Rekomendowane jest również w stanach przed i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego. Piwo bezalkoholowe może łagodzić objawy menopauzy poprzez podwyższenie poziomu estrogenu. Kobiety karmiące także mogą bez obaw spożywać piwo bezalkoholowe, ponieważ powoduje wzrost prolaktyny niezbędny do produkcji mleka.
Piwo bezalkoholowe zachowuje więc wiele dobrych właściwości pełnoprawnego piwa “procentowego”, jednak bez negatywnych skutków, z których najcięższym jest uzależnienie alkoholowe. Może więc czas by przychylniejszym okiem spojrzeć na piwo bez dodatku alkoholu?
Źródło cennych składników mineralnych
Piwo bezalkoholowe jest źródłem cennych polifenoli, magnezu, potasu, sodu, ryboflawiny, niacyny, elektrolitów oraz witaminy B. Jego spożywanie nie powoduje odwodnienia, kaca czy uzależnienia, ponieważ nie zawiera alkoholu. Co więcej piwo bezalkoholowe jest stosowane jako środek wspomagający treningi. Kilka marek piw bezalkoholowych otrzymało nawet status napoju izotonicznego! Maratończycy często po przebytej trasie sięgają po piwa bezalkoholowe, które dzięki obecności polifenoli wpływają korzystnie na organizm sportowców redukując poziom leukocytów we krwi.
Piwa bezalkoholowe są często określane jako bardzo zdrowe i polecane jako ważny składnik codziennej diety nawet jeśli się nie trenuje. Piwo takie nadal zawiera ważne mikroelementy jak i składniki odżywcze. Niektóre piwa nawet oficjalnie otrzymały status „napoju izotonicznego”.
Takim przykładem jest piwo „Erdinger”. Całowicie pozbawione alkoholu jednak zachowujące właściwości zdrowotne.
Badania przeprowadzone na pewnych grupach biegaczy wykazują, że stan zapalny organizmu jaki powstaje w wyniku wysiłku fizycznego jest naweto 20 procent niższy u grupy osób spożywającej piwo bezalkoholowe niż grupy która przed treningiem go nie dostała.
Badania takie przeprowadził Uniwersytet Techniczny w Monachium. Za badania odpowiadał doktor Johannes Scherr. Piwo zawiera wiele ważnych dla sprawnego funkcjonowania mikroelementów. Między innymi duże dawki potasu, fosforu, magnezu czy sodu.
Jak widać piwo pite w umiarze a szczególnie to nie zawierające alkoholu może służyć jako środek wspomagający tak sam wysiłek fizyczny jak i proces regeneracji po nim.
Proces dealkoholizacji
Metoda dealkoholizacji została opisana w patencie US6689401B1.
Proces dealkoholizacji rozpoczyna się od przygotowania ekstraktu słodu i zboża o zawartości poniżej około 14% i gotuje się do uzyskania brzeczki. Następnie dodaje się chmiel do wspomnianej brzeczki, która jest następnie napowietrzana. Brzeczkę miesza się z zawiesiną drożdży, aby uzyskać liczbę komórek drożdży około 80 do około 180 milionów komórek na ml. Następnie się je fermentuje w temperaturze od około 3 ° C do około 10 ° C przez 1 do 40 godzin. Potem drożdże są usuwane ze sfermentowanej brzeczki, a powstały w ten sposób napar filtruje się i poddaje elektrolizie za pomocą elektrody miedzianej w celu usunięcia H2S. Następnie stężenie alkoholu w naparze doprowadza się wodą gazowaną do uprzednio wybranego poziomu, a następnie powstały napar poddaje się starzeniu przez co najmniej 24 godziny.
Bieganie a picie piwa
Wiadomo nie od dziś, że nie zaleca się spożywania alkoholu w okresie treningu. Tak sprawnościowego jak i wysiłkowego. Jednak ostatnie odkrycia mogą podważać lub nawet przeczyć powszechnie panującej opinii, że alkohol nie pomaga w sporcie. Coraz częściej za granicą ale także w naszym kraju firmy piwowarskie sponsorują zawody sportowe lub biegi. W ramach promocji swojej marki sponsor imprezy serwuje piwo uczestnikom zawodów. Jak się okazuje piwo pomimo swoich wad ma także duże wartości odżywcze jak i energetyczne.
W roku 1996 nieistniejąca już firma „Browary Dolnośląskie” w swoim regionie sponsorowała jeden z lokalnych biegów „Piast”. Dla każdego uczestnika imprezy na samym początku czekała puszka piwa.
Organizowany w Stanach Zjednoczonych bieg „Beer Belly” czyli piwny brzuch jest wyjątkowo niespotykanym biegiem gdyż na trasie biegu zawodnikom nie podaje się wody ani napojów izotonicznych ale właśnie piwo.
Wypicie jednego piwa przed startem nie powinno zakłócić w żaden sposób Twoich osiągnięć podczas startu. Jednak działa to tylko na krótkich dystansach. W maratonach czy pół-maratonach raczej powinno się brać udział całkowicie na trzeźwo.
Ponadto alkohol rozszerza naczynia krwionośne, przez co przyspiesza utratę ciepła z ciała. Może to spowodować szybsze wychłodzenie organizmu i gorsze samopoczucie w trakcie i po biegu.
Noc przed biegiem
Piwo jest napojem moczopędnym. Wypite wieczorem może spowodować odwodnienie następnego dnia.
Można uniknąć negatywnych skutków wpływu piwa na organizm można wypić przed i po piwie szklankę wody. Również wypicie piwa podczas jedzenia spowoduje lepsze przyswojenie napoju.
Piwo po biegu
Po skończonym biegu nie ma żadnych przeciwwskazań aby nie wypić jednego piwa. Eksperci jednak zalecają aby po skończonych zawodach minęły minimum dwie godziny zanim sięgnie się po alkohol. Organizm zaraz po wysiłku jest mocno ukrwiony i przez to przyswajanie alkoholu jest szybsze.
Artykuł mnie zainteresował, ponieważ znajduję więcej przyjemności w piciu piwa bezalkoholowego gdyż nie powoduje “zaburzeń umysłu”.