Rosół, choć ostatnio niedoceniany, jest doskonałym lekiem na wiele dolegliwości. Ten domowy posiłek szybko postawi nas na nogi przy przeziębieniu, pomoże w walce ze zgagą, uzupełni składniki odżywcze. Jego właściwości rozgrzewające doskonale radzą sobie z infekcjami. To doskonałe uzupełnienie leków przepisanych przez lekarza.
Spis Treści
Zdrowy i niskokaloryczny
Rosół można przygotować z każdego mięsa. Jeszcze nie tak dawno w Polsce dominował rosół przygotowywany na kościach cielęcych i wołowych. Obecnie dietetycy zachęcają, aby wybierać białe mięso czyli: kurczaka, indyka (bez skórki), królika. Jeśli jednak chcemy wybrać czerwono mięso to powinno być chude i bardzo dobrej jakości.
Szklanka rosołu drobiowego bez skórki to tylko 70 kalorii, natomiast szklanka żurku z ziemniakami to już 320 kalorii. ilość to, co jest najbardziej kaloryczne w rosole to węglowodany czyli makaron czy kluski. Jeśli rosół stosujemy jako wspomaganie walki np. z przeziębieniem spokojnie możemy zrezygnować z tych kalorycznych dodatków. Lepiej wzbogacić go warzywami oraz chudym mięsem Talerz zupy rosołu dostarcza organizmowi wiele składnikówmineralnych, tkj.:
- potas – reguluje ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodną
- fosfor, wapń, magnez – niezbędny do układu nerwowego, serca, kości i zębów
- żelazo – im więcej warzyw i mięsa tym więcej żelaza potrzebnego do poprawnego metabolizmu
- witaminy E, A, beta-karoten – antyoksydanty zwalczające wolne rodniki
- białko – pełnowartościowe białko z mięsa
- witamina C– podczas gotowania zupa traci większość swojej witaminy C, dlatego warto ją uzupełnić dodając natkę pietruszki
Rosół na chorobę
Ta magiczna zupa posiada wiele leczniczych właściwości, które pomogą Tobie w zwalczeniu wielu dolegliwości. Dobroczynne właściwości rosoły pomogą w walce z problemami tkj:
Nadciśnienie
Naukowcy odkryli, że rosół z kury zapobiega nadciśnieniu, a co więcej może wspomagać jego leczenie. Kolagen, który jest zawarty w mięsie kury (szczególnie w nóżkach), przeciwdziała zwężaniu się tętnic. Pamiętaj jednak, że takie właściwości ma tylko rosół z małą ilością soli, dlatego nie używaj w swoim rosole przypraw typu maggi, jarzynka, Vegeta ani żadnych kostek bulionowych. Dostarczają one soli, która zostaje w organizmie i zaburza pracę nerek oraz zwiększa ciśnienie krwi. Zamiast tego dodaj do rosołu natkę pietruszki i lubczyk. Dzięki temu rosół będzie aromatyczny i lekko słony, a zawartość soli zminimalizowana.
Grypa
Nic tak szybko nie rozgrzeje w zimny dzień jak gorący rosół. Osoby, które w swojej diecie często spożywają rosół, twierdzą, że rzadziej łapią przeziębienie.
Rosół zawiera w sobie aminokwasy takie jak glicyna, prolina i arginina, które mają działanie przeciwzapalne, dzięki czemu są doskonałe na przeziębienie i grypę. Bulion rosołowy wzmacnia cały układ odpornościowy. Najlepsze właściwości lecznicze ma rosół z dużą ilością ziemniaków, włoszczyzny i – już praktycznie nie używanym – pasternakiem. Dodatkowo pod koniec samego gotowania warto dodać cebulę wraz z czosnkiem, co dodatkowo wzmocni organizm.
Żelatyna znajdująca się rosole zatrzymuje płyny, w tym też soki trawienne, co zapewnia efektywne i prawidłowe trawienie, które jest utrudnione podczas choroby.
Katar i kaszel
Bulion rosołowy powoduje zwiększenie produkcji komórek układu odpornościowego, które z kolei zmniejszają stan zapalny organizmu, łagodząc przy tym widoczne objawy infekcji.
Rosół nawilża śluzówki w nosie, dzięki czemu łagodzi dręczący nas katar. Dodatkowo nawilża całe gardło, co w efekcie łagodzi uporczywy kaszel. Para wodna z gorącej zupy wraz z tłuszczem działają na zaczerwienione gardło jak balsam. Rosół, ale uwaga – ten gotowany na gości, zawiera cysteinę, dzięki czemu rozrzedza wydzielinę z nosa, gardła i płuc.
Choroba wrzodowa
Rosół to naturalny lek na choroby wrzodowe i zgagę, co potwierdzają naukowe badania. Jest to zasługa proliny, która wpływa bezpośrednio na tworzenie się kolagenu. Duża zawartość żelatyny wraz z kolagenem doskonale wpływają na żołądek, a dokładniej jego błonę śluzową. Jeśli gotujemy rosół z kości to prócz proliny zawiera on też glutaminę, która ma właściwości niezbędne do regeneracji komórek przewodu pokarmowego.
Ochrona stawów
Zupa rosołowa zawiera w sobie minerały takie jak wapń, magnez, krzem, siarka, fosfor i inne mikroelementy, które pozytywnie wpływają na stawy i strzykające kolana. Gdy gotujemy rosół na kościach to znajdziemy w zupie glukozaminy i siarczan chondroityny. Te substancje znajdują się również w składzie specjalistycznych leków na kości oraz stawy, które jednak nie należą do tanich.
Rosół nie jest dla każdego!
Jeśli cierpisz na reumatoidalne zapalenie stawów, dnę moczanową lub kamicę nerkową to musisz unikać rosołu i innych zup opartych na wywarach mięsnych. Rosół zawiera związki purynowe, które podczas trawienia ulegają rozkładowi do kwasu moczowego. Nadmiar kwasu moczowego sprzyja rozwojowi wyżej wymienionych chorób.
W większości przypadków jednak rosół jest doskonałym wspomagaczem walki z chorobą. Jego działanie jest nieprzecenione w momencie, gdy pojawiają się pierwsze objawy choroby. Rosół warto włączyć do swojego menu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu jest obniżona. Rosół świetnie rozgrzewa, a przygotowany na chudym mięsie – jest zdrowy i niskokaloryczny. Wzbogacony o warzywa i różnorodne przyprawy ma naprawdę zbawienny wpływ na nasz organizm i warto o tym pamiętać.