Omega 3 – ważne kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe omega – 3 są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają bardzo ważną role w życiu człowieka. Kwasy mają wiele dobroczynnych właściwości dla organizmu. Ich bogatym źródłem są m.in. ryby czy nasiona Chia. Kwasy wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu pozwalając długo cieszyć się zdrowiem. Najważniejsze z kwasów omega – 3 są DHA czyli kwas dokozaheksaenowy i EPA czyli kwas eikozapentaenowy. Te 2 kwasy należą do kwasów tłuszczowych nienasyconych o długich łańcuchach. Odpowiadają za podstawowe funkcje mózgu. Ilość kwasów DHE niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu to aż 60 % tłuszczów, jaki te organ potrzebuje. Dodatkowo ich znaczenie jest niezwykle ważne jeśli chodzi o budowę błon komórkowych czy funkcje siatkówki oka.

Właściwości

Kwasy tłuszczowe omega – 3 mają bardzo duże znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Ich różnorodne właściwośctworowe

Kwasy omega – 3 szczególnie zalecane są w walce z nowotworami piersi, okrężnicy i prostaty

  1. Zapobieganie starzeniu się komórek
  2. Obniżenie poziomu trój glicerydów we krwi
  3. Zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zawałów i innych chorób serca

Kwas omega – 3 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nie tylko serca, ale całego układu krwionośnego. Dzięki stosowaniu tych kwasów obniża się ciśnienie krwi, uspokaja się tempo bicia serca, zwiększa dotlenienie organizmu. Wg badań spożywanie min. 2 posiłków zawierających ryby w tygodniu zmniejsza nawet o 50 % ryzyko śmierci na skutek choroby serca. Kwasy omega – 3 zapobiegają arytmii serca, dodatkowo rozrzedzają krew, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów. Mają działanie przeciwzapalne, zapobiegając powstawaniu stanów zapalnych w tętnicach, zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą poziom dobrego – HDL, hamują rozwój miażdżycy.

  1. Pozytywny wpływ na układ krążenia

Kwasy omega – 3 hamują objawy zapalne w komórkach organizmu i odpowiadają za prawidłowe krzepnięcie krwi. Dodatkowo ich obecność w organizmie bezpośrednio wpływa na komórki mięśnia sercowego. Kwasy omega – 3 zapobiegają pojawianiu się zakrzepów krwi i zaburzeń rytmu serca. Spożywanie kwasów omega – 3 przez osoby, które przeżyły zawał serca, może być obniżone nawet o 42 % niż ma to miejsce w przypadku osób, które mają dietę uboższą w kwasy omega – 3.

  1. Pozytywny wpływ na układ oddechowy

Kwasy omega – 3 wpływają na wzrost sprawności płuc.

  1. Wzmacnianie kości

Kwasy omega – 3 zapobiegają pojawianiu się zapalenia stawów, a dodatkowo łagodzą bóle i redukują sztywność, która doskwiera osobo cierpiącym na choroby reumatyczne. Dzięki kwasom omega – 3 cenne dla kości wapń jest lepiej przyswajane, z tego względu wykorzystuje się je, aby zapobiegać i leczyć osteoporozę.

  1. Poprawa funkcjonowania mózgu

Systematyczne przyjmowanie kwasów omega – 3 wpływa na sprawność myślenia, zapamiętywania, rozumienia, a także na kreatywność. Dzięki spożywaniu dużej ilości ryb na starość można cieszyć się sprawnym umysłem.

  1. Wspomaganie leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów

Regularne przyjmowanie kwasów omega – 3 prowadzi do spadku poziomu CRP czyli białka C – reaktywnego, które pojawia się we krwi i świadczy o stanie zapalnym.

  1. Zwalczają stany depresyjne oraz agresję

Badania wykazują, że im większy poziom kwasów omega – 3 w organizmie tym mniejsze jest ryzyko pojawienia się depresji, kwasy te poprawiają nastrój.

  1. Poprawa metabolizmu białek

Kwasy omega – 3 przyjmowane przez osoby czynnie uprawiające wysiłek siłowy prowadzą do poprawy metabolizmu białek. Dzięki kwasom synteza nowych włókien mięśniowych wzrasta co wpływa korzystnie na budowę mięśni.

  1. Wzrost siły

Wzrost tempa syntezy włókien mięśniowych powoduje również wzrost siły u osób, które przyjmują kwasy omega – 3, a także zwiększa przepływ krwi w mięśniach.

  1. Przyspieszenie regeneracji organizmu

Kwasy omega – 3 mają właściwości przeciwzapalne. Po intensywnym treningu wymagającym użycia siły tworzą się stany zapalne mięśni, kwasy omega – 3 przyspieszają ich regenerację i pozwalają organizmowi szybko powrócić do pełnej sprawności.

  1. Wzmocnienie układu odpornościowego

Kwas omega – 3 przyjmowany w odpowiednich dawkach w dłuższym przedziale czasowym może wpłynąć na wzmocnienie układu odpornościowego. Dzieje się tak na skutek zminimalizowania ilości markerów krwi, które mają bezpośrednie przełożenie na mniejszą odporność organizmu.

  1. Zapobieganie pojawieniu się choroby Parkinsona i Alzheimera

Kwasy omega – 3 odpowiadają za funkcje mózgu

  1. Pozytywny wpływ na płód

Kwasy omega – 3 odpowiadają za kształtowanie się mózgu u dziecka, poprawiają jego ukrwienie i przepływ bodźców nerwowych z szarej do białej substancji. Dzieci, których mama przyjmowała kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz nadal podaje je dziecku po urodzeniu, są inteligentniejsze, lepiej się rozwijają, są sprawniejsze ruchowo, a także nie powinny mieć problemów z koncentracją. Kwas omega – 3, który oczywiście powinny przyjmować kobiety w ciąży, powinien być podawany dzieciom już od szóstego tygodnia ich życia.

  1. Pozytywne działanie na wzrok

Kwasy omega – 3, będące składnikiem siatkówki oka, przyjmowane w odpowiednich ilościach zapobiegają zachorowaniu na retinopatię, a u dzieci, które spożywają dużo ryb, ryzyko wystąpienia wad wzroku jest mniejsze. Osoby starsze, które miały dietę bogatą w ryby, rzadziej chorują na zwyrodnienie plamki żółtej, której efektem może być całkowita utrata wzroku.

  1. Działanie antyalergiczne

Kwasy omega – 3 są ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu alergii.

Dawkowanie

To ile kwasów tłuszczowych omega – 3 powinno się przyjmować jest ściśle powiązane z aktywnością i stylem życia jaki się prowadzi. Osoby uprawiające intensywne treningi mają większe zapotrzebowanie na mikro- oraz makroelementy, do których kwasy omega – 3 należą. Zbyt wysoki poziom kwasów omega – 3 może doprowadzić do kłopotów z krzepnięciem krwi. Bezpieczna dla organizmu dawka nie powinna przekroczyć 6000 mg, zalecana dawka kwasów omega – 3 to 1-1,5 g na dobę, zawartych zarówno w produktach roślinnych np. olej lniany, ale również zwierzęcych.

Nasiona chia są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3

Dla ochrony mięśnia sercowego wystarczające już będzie spożywanie ryb w odpowiedniej ilości. Aby serce było odpowiednio chronione powinno się spożywać 2 posiłki w ciągu tygodnia, które zawierają produkty rybne (najlepiej ryby morskie tkj. łosoś, śledzie, halibuty, morszczuki, dorsze, pstrągi). Dla serca najlepsze będą tłuste ryby.

Odpowiedni poziom kwasów omega – 3 powinien w szczególności być utrzymywany u dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych, co nie oznacza, że na pozostałe osoby nie będzie to miało wpływu. Kwasy omega- 3 odgrywają bardzo ważną rolę w kształtowaniu się mózgu dziecka oraz wpływają na jego lepszy rozwój intelektualny, dlatego powinny o nich pamiętać kobiety będące w ciąży i wzbogacić swoją dietę najlepiej o ryby morskie.

Jeśli nie przepadamy za rybami warto włączyć do swojej diety suplementy tkj. tran. Mimo, że nie jest on smaczny, a wręcz u niektórych wywołuje wstręt, warto zacisnąć zęby i przekonać się do tranu, który jest bogatym źródłem dobroczynnych kwasów omega – 3.

Występowanie

Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3 są m.in.: olej z pachnotki, olej lniany, olej  z łososia, z sardynek, z wątroby dorsza, ze śledzia, olej rzepakowy, z orzechów włoskich i inne.

Ryby są najbardziej popularnym źródłem Omega 3

Objawy niedoboru kwasów omega – 3

Niedobór kwasów omega – 3 w organizmie może być poważny w skutkach. Do najczęstszych objawów braku tych cennych kwasów należą:

  • obtłuszczenie naczyć krwionośnych (żył i tętnic)
  • problemy w funkcjonowaniu układu sercowo – naczyniowego
  • zaburzenia krążenia
  • wolniejsza praca systemu nerwowego, zaburzenia neurologiczne
  • zły nastrój, spowodowany zmniejszoną produkcją serotoniny
  • małopłytkowość czyli spadek ilości płytek krwi prowadzący do krwawień
  • choroby wrzodowe dwunastnicy i/lub żołądka
  • choroby nowotworowe
  • przyspieszone starzenie się skóry
  • przewlekłe stany zapalne
  • bóle reumatyczne
  • retinopatia w przypadku noworodków, prowadząca nawet do utraty wzroku.
Omega 3 – ważne kwasy tłuszczowe
4.5 (90%) 4 głos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here