Olej lniany – co w sobie kryje?

Olej lniany jest otrzymywany z nasion lnu zwyczajnego w procesie tłoczenia ich na zimno. Olej lniany ma żółty kolor i mocny, charakterystyczny zapach. Od dawna był wykorzystywany jako produkt spożywczy oraz w przemyśle, a jego początki sięgają nawet czasów starożytnych.

Skład i cechy charakterystyczne

Olej lniany ma żółtawe zabarwienie, źle reaguje na wysoką oraz zbyt niską temperaturę (zamienia się w miękką masę), a jego termin ważności po otwarciu wynosi ok. miesiąca. Olej lniany zawiera wiele cennych składników dla zdrowia. Składa się z:

  • kwasu linolenowego omega-3 – 50 % – kwasy omega-3 wspomagają profilaktykę oraz leczenie miażdżycy.
  • kwasu linolenowego omega-6 – 15 %,
  • kwasu oleinowego omega-9 – 15 %,
  • witamina E czyli „witamina młodości” – witamina E ma właściwości upiększające, dobrze działa na skórę, ale również przeciwdziała zachorowaniu na miażdżycę. Dodatkowo zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
  • nasyconych kwasów tłuszczowych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zarówno omega-3 jak i omega-6, są elementem budowy błon komórek ciała, biorą udział w wielu procesach życiowych. Ponadto regulują ciśnienie tętnicze, poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz pracę serca, a także pozytywnie wpływają na cały układ nerwowego. Ich obecność wpływa również na przewód pokarmowy, narządy rozrodcze, układ oddechowy oraz nerki. Oprócz tego pozwalają na pozbycie się tzw. „złego cholesterolu”, a podniesienie poziomu tego dobrego. Ich działanie powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych, a także zwiększa ogólną siłę serca, co w efekcie minimalizuje ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy innych chorób serca. Olej lniany – bogaty w te kwasy – jest więc szczególnie polecany osobom z problemami krążenia.

Zastosowanie oleju lnianego

Olej lniany ma szerokie zastosowanie, a najważniejsze z nich to:

  1. Przemysł farmaceutyczny

Olej lniany jest jednym ze składników maści oraz innych produktów, które mają łagodzić i leczyć skutki oparzeń czy odmrożeń. Z uwagi na swoje właściwości jest również stosowany do tworzenia plastrów czy produkcji mydła.

  1. Kosmetologia

Olej lniany jest składnikiem często dodawanym do kremów, balsamów, olejków. Ma właściwości nawilżające, ale również reguluje poziom serum, odtyka pory, likwiduje i zapobiega powstawaniu zaskórników oraz wągrów. Dodatkowo olej ten świetnie sprawdzi się jako sposób na choroby skórne: łuszczyca, egzema, trądzik, a nawet skutki poparzenia słonecznego. Wcieranie oleju we włosy sprawi, że staną się miękkie, bardziej elastyczne, odzyskają blask, a skóra głowy będzie dodatkowo nawilżona.

  1. Przemysł spożywczy

Olej lniany jest bogatym źródłem kwasu omega-3, dzięki czemu jest dobrym produktem spożywczym i może być stosowany na wiele sposobów. Olej lniany powinien być stosowany na zimno. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, kasz, sałatek albo w zastępstwie masła.

  1. Dietetyka

W przypadku oleju lnianego należy pamiętać o zrównoważonym składzie kwasów omega-6 oraz kwasów omega-3. Olej, gdzie występuje zdecydowana przewaga kwasów omega-6 nie jest zalecany. Kwasy omega-6, jeśli tłuszczów omega-3 jest za mało, przyspieszają wzrost raka prostaty jak również zwiększają umieralność pacjentów zmagających się z tą chorobą. Działanie kwasów omega-3 może odwrócić lub zneutralizować ten proces, dlatego niezwykle ważne są proporcje tych kwasów zawartych w oleju.

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany znany jest ze swoich cennych właściwości dla ludzkiego zdrowia. Jego skład sprawia, że jest nie tylko stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, w kosmetologii, ale również staje się ważnym elementem diety osób, które dbają o swoje zdrowie. Do jego najważniejszych właściwości należą:

  1. Zapobieganie chorobom krążenia

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zawarte w oleju lnianym prowadzą do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” i zwiększenia poziomu tego dobrego, przez co minimalizują ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Olej lniany zmniejsza również nadciśnienie.

  1. Właściwości wzmacniające

Olej lniany wpływa na wzmocnienie oraz szybszą regenerację błon śluzowych jelit, dzięki czemu jest zalecany osobom zmagającym się z zapaleniem jelit, a także chorobą wrzodową żołądka oraz dwunastnicy. Dodatkowo zalecany jest w likwidowaniu problemu zaparć.

  1. Wspomaganie odchudzania

Olej lniany powinien być włączony do diety osób, które chcą zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejsza jej odkładanie w organizmie. Właściwości odchudzające olej lniany zawdzięcza liganom, które regulują gospodarkę węglowodanową, przyspieszają metabolizm. Dzięki zawartości liganów pożywienie jest zamieniane w energię, a nie w tłuszcz. Dodatkowo olej lniany ma wysoką zawartość błonnika, który jest ważny podczas procesu odchudzania.

  1. Poprawianie samopoczucia

Olej lniany bezpośrednio wpływa na psychikę ludzką, z uwagi na zawartość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Łagodzi wahania nastroju i zapobiega depresji.

  1. Profilaktyka i leczenie chorób skóry

Olej lniany wpływa na szybszą regenerację skóry, więc będzie doskonały w walce z łuszczycą, egzemą, odleżynami, wrzodami czy czyrakami. Dodatkowo jest zalecany osobom z problemami łysienia i słabymi włosami.

  1. Właściwości nawilżające i odżywcze

Olej lniany nie tylko nawilża skórę z zewnątrz, ale również odżywia od środka. Działa na skórę nawilżająco, odżywczo, zwiększa jej elastyczność. Z uwagi na zawartość witaminy E, olej lniany wpływa na wygląd skóry, zapewnia jej młodość i witalność, a także spowalnia procesy starzenia.

  1. Działanie przeciwstarzeniowe

Olej lniany pozwala choć odrobinę zahamować procesy starzeniowe zachodzące w organizmie. W przypadku mężczyzn zapobiega wypadaniu włosów oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia raka prostaty. W przypadku kobiet łagodzi okres menopauzy.

  1. Pozytywne działanie na rozwój płodu

Olej lniany jest zalecany kobietom w ciąży. Z uwagi na zawartość kwasów omega-3 i omega-6 olej minimalizuje ryzyko wystąpienia zbyt wczesnego porodu, ale również dostarcza niezbędne składniki odżywcze, które pozwalają na to, aby płód dobrze się rozwijał – również intelektualnie.

  1. Właściwości przeciwzapalne i regenerujące

Jaki olej lniany wybrać? Jak go odpowiednio przechowywać i dawkować?

Jeśli chcemy, aby olej lniany spełniał swoje zadanie powinniśmy wybierać produkty:

  • wysokolinolenowe,
  • z zawartością kwasu omega-3 większą niż 50 % składu,
  • świeże,
  • z certyfikatem dot. badania danego oleju,
  • przechowywany w ciemnych butelkach,
  • bez konserwantów.

Olej lniany źle reaguje zarówno na zbyt niską, jak i na zbyt wysoką temperaturę, ponieważ traci swoje właściwości, a co ważniejsze staje się szkodliwy dla organizmu. Powinien więc być spożywany na zimno, bez obróbki termicznej takie jak smażenie czy podgrzewanie. Zalecana dawka oleju lnianego dziennie to od 2 do 6 łyżek. Ważne jest, aby olej przechowywać w ciemnym opakowaniu, w ciemnym miejscu bez dostępu do promieni słonecznych. Miejsce to powinno być chłodne. Otwarte opakowanie/butelkę oleju lnianego należy przechowywać w lodówce, najlepiej nie dłużej niż miesiąc.

4.2/5 - (4 votes)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here