Olej z wątroby rekina – czy warto suplementować?

Rekin to ryba, która znana jest ze swojej długiej żywotności – rekiny dożywają nawet 70 lat, co dla ich gatunku jest nie lada osiągnięciem. Są to bardzo aktywne zwierzęta, które mają wyczulonych wiele zmysłów: wzrok, słuch, węch, smak czy dotyk. To właśnie z wątroby rekina pochodzi wiele unikalnych substancji o korzystnym działaniu na zdrowie człowieka. Należy do nich olej z wątroby rekina – nazywany popularnie tranem z rekina. Głównym zadaniem tego oleju jest wzmocnienie organizmu, zwłaszcza w okresie, w którym spada nasza odporność. Ten olej najczęściej pochodzi z wątroby rekina grenlandzkiego, a jego skład różni się odrobinę od składu oleju z ryb dorszowatych, głównie z uwagi na występowanie alkiloglicerolów.

Co wchodzi w skład oleju z wątroby rekina?

Olej z wątroby rekina zawiera cenne alkiloglicerole, które również występują w organizmie ludzkim w niewielkich ilościach, a już od narodzenia dostają się do organizmu dziecka poprzez mleko matki. Alkiloglicerole to związki bardzo reaktywne. To właśnie alkiloglicerole wpływają na budowanie odporności niemowlęcia. Dzięki wzmocnieniu organizmu dużo łatwiej jest zwalczać infekcje i zapobiegać różnym chorobom. Dodatkowo alkiloglicerole wpływają bezpośrednio na produkcję limfocytów oraz białych krwinek, prowadząc do ich zwiększenia. Oprócz tego mają one działanie przeciwbakteryjne – znajdują się w błonie komórek bakteryjnych i nowotworowych, zabijają grzyby, przyspieszają gojenie się ran, a nawet łagodzą objawy alergii oraz prawdopodobnie zalecane są do profilaktyki oraz leczenia nowotworów – pobudzają fagocytozę (usuwanie groźnych drobnoustrojów) i produkcję przeciwciał.

Olej z wątroby rekina zawiera również duże ilości skwalenu (nawet 70%) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, ale również może zawierać śladowe ilości metali ciężkich. Wg naukowców to właśnie skwalen pomaga przetrwać rekinom w ciężkich warunkach – w bardzo niskiej temperaturze, wysokim ciśnieniu i z niewielkim dostępem do tlenu.

Skwalen ma mocne właściwości, które stymulują układ immunologiczny. Skwalen występuje również w organizmie człowieka, a jego największa zawartość znajduje się w ludzkiej skórze. Zwiększa on ilość oraz aktywność limfocytów T oraz makrofagów, które odpowiadają za niszczenie bakterii oraz wirusów atakujących ludzki organizm. Co ważne – zarówno alkiloglicerole jak i skwalen są przyswajane przez ludzki organizm nawet w 60 – 90 %.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega -3, w skrócie nazywane NNKT, nie występują naturalnie w ciele człowieka, a mają bardzo istotne znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Znane są ze swoich właściwości antymiażdżycowych, minimalizują ryzyko wystąpienia zawału serca czy udarów. Dodatkowo poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz wzrok i zapewniają ogólną równowagę hormonalną.

Właściwości oleju z wątroby rekina

O tym, że olej z wątroby rekina, potocznie nazywany tranem, jest świetnym suplementem diety wie chyba każdy. Już od dawna rodzice wręcz zmuszali dzieci do codziennego picia tranu – oleju o wyjątkowo nieprzyjemnym smaku i zapachu. Jakie tak naprawdę właściwości posiada olej z wątroby rekina? Do najważniejszych z nich należą:

  1. Wzmacnianie odporności organizmu

Od dawna tran jest stosowany w celu wzmocnienia odporności, najlepiej zaobserwować jego działanie na własnym przykładzie, a z uwagi na brak skutków ubocznych – nie zaszkodzi, a może pomóc. Wg badań klinicznych za wzmacnianie układu odpornościowego organizmu odpowiadają właśnie alkiloglicerole, znajdujące się w tranie z wątroby rekina. To właśnie one zwiększają produkcję istotnych dla ludzkiego zdrowia białych oraz czerwonych krwinek. Z pewnością również zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega – 3, ma duże znaczenie i dobroczynne działanie na zdrowie człowieka. Dodatkowo stosowanie oleju z wątroby rekina może skrócić czas rekonwalescencji.

  1. Działanie przeciwnowotworowe

Działanie to zostało jedynie potwierdzone przez badania przeprowadzane na szczurach, gdzie te które spożywały olej z wątroby rekina miały o ok. 50% mniejsze guzy, niż szczury, które takiego tranu nie dostawały. Olej z wątroby rekina stosowany jest w radioterapii. Skwalen oraz alkiloglicerole wpływają na niszczenie komórek nowotworowych, a dodatkowo hamują proces, który powoduje wzrost guzów i występowanie przerzutów.

  1. Działanie zapobiegawcze

Olej z wątroby rekina zawiera cenne kwasy tłuszczowe z grupy omega- 3 – DHA oraz EPA, które zalecane są w profilaktyce oraz leczeniu chorób naczyniowych. Zawartość tych kwasów w oleju z wątroby rekina jest wyższa niż w tranie, który pochodzi od ryb dorszowatych. Olej z wątroby rekina może zminimalizować ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru.

  1. Działanie antybakteryjne, antywirusowe

Olej z wątroby rekina ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji układu oddechowego, zmniejsza i zapobiega wystąpieniu stanów zapalnych, a do tego przyspiesza i ułatwia gojenie się ran. Dodatkowo tran z wątroby rekina znany polecany jest alergikom, bo może złagodzić nieprzyjemne objawy związane z alergią.

  1. Zapobieganie starzeniu się

Olej z wątroby rekina to dawka cennych substancji o działaniu przeciwstarzeniowym. Dzięki regularnemu stosowaniu tranu z wątroby rekina można odrobinę zahamować proces starzenia się i poprawić wygląd oraz jakość skóry.

Przeciwwskazania

Każda substancja i każdy suplement diety zawierający kwasy tłuszczowe omega – 3 powinien być stosowany ostrożnie przez osoby ze skłonnościami do krwotoków (skazy krwotoczne), takie które przyjmują leki przeciwzakrzepowe lub są przed zabiegiem czy operacją. Zbyt duża ilość tych kwasów w organizmie może zmniejszyć szybkość naturalnego tamowania krwotoków. Również w przypadku dzieci oraz kobiet w okresie ciąży czy karmienia przyjmowanie tranu powinno być skonsultowane z lekarzem.

Ważne!

Efekty stosowania tranu z wątroby rekina będą widoczne dopiero po kilku miesiącach. Dla uzyskania oczekiwanego działania warto więc stosować olej z wątroby rekina przez min. 3 miesiące. Aby tran nie stracił swojej ważności, a tym samym cennych wartości odżywczych, należy go przechowywać, po otwarciu, w lodówce (ten w formie płynnej).

Uzupełnienie informacji o źródłach omega-3 znajdziecie na blogu Capsulebeauty

4.6/5 - (5 votes)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here